28.marts / 2018

Vissvētās Dievmātes Patvēruma ikona

   Teiksma. Vlahernas dievnams vienmēr bijis viens no galvenajām svētvietām Konstantinopolē: te glabājās Dievmātes riza (grieķu valodā «omofors», tas ir tērps) un josta, kuru svētceļnieki reiz atveda no Jeruzālemes. 9. gadsimtā mūsu senči – rusi, tad vēl pagāni, aplenca Konstantinopoli. Dievkalpojuma laikā Vlahernas dievnamā pilsētas aizstāvjiem parādījās Dievmāte, un par zīmi, ka viņa dod viņiem savu aizsardzību, apsedza viņus ar savu rizu. Pēc tam omoforu iegremdēja piekrastes ūdeņos, un sacēlās vētra, kura izmētāja krievu laivas.

   Ir arī citas versijas, bet pats interesantākais šajā gadījumā tas, ka tieši Dievmātes Patvēruma svētki, grieķu uzvaras svētki pār krieviem, kļuva par vienu no galvenajiem krievu Baznīcas svētkiem. Lieta ir tajā, ka krievi, zaudējot kauju, ieguva daudz ko vairāk. Konstantinopolē redzētais tik lielā mērā satrieca viņus, ka drīz šie uzbrucēji lūdza viņus kristīt viņus – tā Pareizticība pirmoreiz bija atnākusi Krievzemē. Visšķīstās Dievadzemdētājas parādīšanās brīnumu kopš tiem laikiem sāka saprast kā zīmi, ka Dievmāte aizstāv visus, kuri lūdzas viņai un cer uz viņas aizbildnību.

   Krievzemē šie svētki tika iedibināti 12. gadsimtā ar svētā kņaza Andreja Bogoļubska rūpēm. Viņa valdīšanas laikā 1165. gadā tika uzcelts slavenais Dievmātes Patvēruma dievnams pie Nerļas.

   Dievmātes Patvēruma svētki un Patvēruma ikona - aizkustinošs Dievmātes nerimstošas gādības par visu cilvēku cilti simbols – ir kļuvuši īpaši tuvi cilvēku sirdīm. Dievmātes Patvēruma svētki, kaut arī netiek pieskaitīti pie gada divpadsmit lielajiem svētkiem, tautā tiek godināti ne mazāk par gada divpadsmit lielajiem svētkiem.

   Krievijā, Vladimiras apgabalā ir arī tāda pilsēta – Patvērums.

   Maskavā ir Dievmātes Patvēruma katedrāle, ko mēdz saukt par Vasīlija Svētlaimīgā dievnamu. Šo katedrāli sāka būvēt Ivans Bargais pēc pārnākšanas no karagājiena uz Kazaņu, godinot Kazaņas ieņemšanas piemiņu, jo Dievmātes Patvēruma svētkos krievi bija ieņēmuši Kazaņu.  

   Visšķīstās Dievadzemdētājas Patvēruma svētkus svin 14.oktobrī pēc jaunā stila.