12.jūlijs / 2008

Virsgana dievkalpojums Ķemeros

12. jūlijā, svēto apustuļu Pētera un Pāvila piemiņas dienā Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs vadīja Dievišķo liturģiju, aizlūgumu un krusta gājienu Ķemeru Pētera-Pāvila baznīcā Jūrmalā.
 
Viņa Eminencei līdzkalpoja Rīgas apriņķa prāvests Ķemeru dievnama pārziņa v.i. mitroforais virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks, Rīgas Dievmātes Pasludināšanas baznīcas klēriķi priesteri Sergijs Nazarovs un Vladimirs Partala; Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles klēriķi priesteris Aleksandrs Kudrins, diakons Dimitrijs Čistjuļins; Rīgas Svētās Trijādības katedrāles klēriķis diakons Vsevolods Meļņikovs.
 
Nelielais, senatnīgais koka dievnams ar pūlēm spēja uzņemt visus dievlūdzējus, kuri bija šodien ieradušies, lai godinātu svētos apustuļus. Bija ieradušies dievlūdzēji ne tikai no tuvākajiem Jūrmalas rajoniem, bet arī dievlūdzēji no citām pilsētām.
 
Krusta gājiena laikā Valdnieks Metropolīts nolasīja Evaņģēlija un slacināja dievlūdzējus ar svēto ūdeni.
 
Pēc aizlūguma Visaugstisvētītais Valdnieks vērsās pie dievlūdzējiem ar sprediķi. Pēc tam Valdnieks  apsveica pārzini, draudzes padomi un draudzes locekļus dievnama svētkos, dievgaldniekus ar Svētā Vakarēdiena saņemšanu un visus, kuri šodien svin sava Debesu Aizbildņa piemiņas dienu – viņu vārda dienā.
 
Viņa Eminence informēja arī par gaidāmajām svinībām sakarā ar godājamās Jakobštates Dievmātes ikonas ierašanos Rīgā. Par godu šim lielajam notikumam Latvijas Pareizticīgās Baznīcas dzīvē, Valdnieks Metropolīts Pētera-Pāvila baznīcai uzdāvināja Jakobštates Dievmātes ikonu.
 
Atgādinām, ka jau šodien visos Latvijas pareizticīgo dievnamos var iegādāties Jakobštates ikonas dzīvesstāstu ar akafistu un lūgšanu Vissvētajai Dievadzemdētājai, kā arī nelielas Jakobštates Dievmātes ikoniņas.